Geschreven door Simone Ruiten

Hoi, ik ben Simone, maar noem me maar Simoon! Ik ben interieurontwerper met een liefde voor kleuren, architectuur en een goed kloppend interieur concept. Via mijn blog houd ik je op de hoogte van mijn kennis binnen de interieur wereld en mijn prachtige ontwerp projecten.

20 februari 2023

Een gezonder interieur met daglicht oriëntatie

Home » Interieur tips & tricks » Een gezonder interieur met daglicht oriëntatie

Natuurlijk daglicht is een krachtig hulpmiddel bij het ontwerpen van je interieur zoals het kiezen van de juiste indeling, maar ook voor het optisch groter laten lijken van de ruimte en het kiezen van de juiste kleuren. Het kan worden gebruikt om de uitstraling van een ruimte te verbeteren, een gevoel van welzijn te creëren en zelfs de energiekosten te verlagen. In deze blogpost leg ik je uit hoe je een gezonder interieur kunt creêeren met daglicht oriëntatie.

De voordelen van natuurlijk daglicht

Er zijn verschillende voordelen van natuurlijk daglicht waarmee je rekening moet houden bij het ontwerpen van je ruimte omdat natuurlijk daglicht heel belangrijk is voor een goede gezondheid. Het is aangetoond dat blootstelling aan natuurlijk licht het biologische ritme reguleert, wat de slaapkwaliteit en de algehele gezondheid ten goede komt. Bovendien kan natuurlijk licht de stemming en productiviteit verbeteren. Je kent het wel, lekker een stukje wandelen met je neus in de lentezon. Het maakt ons gelukkig, het geeft ons energie en brengt ons nieuwe inspiratie.

Neem het daglicht dus mee als inspiratiebron voor het bepalen van de indeling van je interieur. Bij het ontwerpen van je ruimtes is het belangrijk na te gaan hoe je natuurlijk daglicht kunt gebruiken om het uiterlijk en de sfeer ervan te verbeteren. Hier volgen 5 tips voor het gebruik van natuurlijk daglicht in jouw interieur:

Een gezonde indeling bepalen met daglicht oriëntatie

Kijk eens hoe jouw huis staat tot tegenstelling van de zon en hoe jij bepaalde ruimtes gebruikt. BV. je slaapkamer, de plek waar je s ochtends wakker word. De zon komt op in het oosten, je kunt er dus om deze reden voor kiezen om je slaapkamer en badkamer op het oosten te plaatsen. Waar maak je in je vrije tijd het liefst gebruik van? Lig je liever op de bank een film te kijken of zit je graag aan de keukentafel te werken of te knutselen met de kinderen? Overdag schuift de zon naar het zuiden waar hij later op de dag in het westen onder gaat. Het is dus verstandig om de functie die jij overdag het meeste gebruikt te plaatsen op het zuiden zodat je op deze plek ook het meeste daglicht tot je kunt nemen.

Kies de juiste raambekleding

Wil je privacy creëren maar wel veel licht binnen laten, kies dan voor raambekleding zoals bv. vitrages, in-betweens of jaloezieën. Raambekleding is er niet alleen om privacy te creêren, het helpt je om sfeer in de ruimte te creëren, het is het helpt zelfs een beetje als extra laagje isolatie.

Ga je flink (ver)bouwen)? Overweeg dan eens extra waar je de ramen gaat plaatsen

Plaats ramen zo mogelijk strategisch om het natuurlijke licht te maximaliseren. Ramen op het zuiden zijn ideaal om de hele dag door natuurlijk licht binnen te laten, terwijl ramen op het oosten ideaal zijn voor ochtendlicht en ramen op het westen voor avondlicht. Dakramen zijn een geweldige optie om natuurlijk licht in een ruimte te brengen die geen toegang heeft tot ramen. Denk eens aan lichtkoepels.

Gebruik spiegels als licht reflectoren voor een gezonder interieur

Spiegels en andere reflecterende oppervlakken kunnen natuurlijk licht in een ruimte weerkaatsen, waardoor deze helderder en opener aanvoelt. Overweeg een grote spiegel of reflecterende accenten aan de ruimtes toe te voegen om het natuurlijke licht te maximaliseren. Als extraatje: Spiegels laten je ruimtes ook groter lijken, win-win dus!

Muurkleur bepalen met daglicht oriëntatie

Het daglicht heeft ook een groot effect op hoe wij kleuren zien. Je kunt dit natuurlijke middel dus ook goed gebruiken om te bepalen welke kleuren je op de muur gaat verven, en welke muur je welke kleur gaat verven. Benieuwd hoe je de juiste kleuren kunt kiezen met daglicht oriëntatie? Via deze blogpost leg ik je dit uit!

Liefs,

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Simoon-Design-Interieurontwerper-1024x250.png

How it Works

Leave me a message!

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

woonkamer-interieurontwerp-interieur-advies-stylingadvies

Nieuwsbrief interieur blog

Simoon’s nieuwbrief met korte interieur verhalen

Blijf jij graag op de hoogte van de recentste ontwikkelingen, een kijkje achter de schermen en lees jij graag interessante tips & tricks op het gebied van interieur? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief zodat je als eerste op de hoogte blijft van mijn nieuwe blogs!