Geschreven door Simone Ruiten

Hoi, ik ben Simone, maar noem me maar Simoon! Ik ben interieurontwerper met een liefde voor kleuren, architectuur en een goed kloppend interieur concept. Via mijn blog houd ik je op de hoogte van mijn kennis binnen de interieur wereld en mijn prachtige ontwerp projecten.

10 februari 2023

Hoe kies je de juiste muurkleur?

Home » Interieur tips & tricks » Hoe kies je de juiste muurkleur?

Hoe kies je de juiste muurkleur?

Kleuren hebben een unieke uitstraling en kunnen onze gevoelens beïnvloeden. We ervaren ze van nature als warm of koud. De warme kleuren in de kleurencirkel zijn rood, oranje en geel, de koude kleuren zijn groen, blauw en paars en de neutrale kleuren zijn bruin en grijs. Maar hoe kies je nou de juiste muurkleur?

3 manieren om de juiste kleur te kiezen

Er zijn verschillende manieren om de juiste muurkleur te kiezen.

  1. Denk bijvoorbeeld aan je favoriete kleuren. Het is namelijk een super goed idee om je eigen favoriete kleuren toe te passen in je interieur zodat je je echt verbonden voelt met de ruimte.
  2. Maar je kunt ook kijken naar de functie van de ruimte. Bij een actieve ruimte zoals de hal en de keuken wil je alerter zijn en kun je kiezen voor koudere kleuren. In een passieve ruimte zoals de slaapkamer en de woonkamer kun je kiezen voor warme tinten zodat je op de juiste manier je gevoelens kunt beïnvloeden.
  3. Als laatste kun je kiezen voor daglicht oriëntatie. Kijk naar de lichtinval in de ruimte die jij graag wilt verven. Komt er veel of weinig natuurlijk licht binnen? Is de kamer op het noorden of zuiden georiënteerd? Noordelijk licht maakt de kleuren koeler, zuidelijk licht maakt ze juist warmer. Verderop in deze blogpost leg ik je uit hoe je kleuren kunt kiezen met daglicht oriëntatie.

Waarom de jaarlijkse trendkleur niet de juiste muurkleur is

Waarom ik in het bovenste rijtje niet heb gekozen voor trendkleuren? Dat leg ik je graag uit. Want natuurlijk, als deze kleur echt ECHT bij jou past dan kun je deze kleur kiezen, maar een trendkleur is gebaseerd op trends en is totaal niet gebaseerd op jouw, wie jij bent en waar jij je prettig bij voelt.

Een trend is er tijdelijk, je word lekker gemaakt met een trendkleur wat enorm goed werkt op je emoties, maar hoor eens.. volgend jaar is er gewoon weer een nieuwe trendkleur! En dan? Ga je dan weer mee met de nieuwe trend? Op deze manier kun je elk jaar je muur opnieuw verven. Niet erg duurzaam. Ik raad je dus aan om echt dicht bij jezelf te blijven en te kijken van welke kleuren jij echt gelukkig wordt.

De juiste muurkleur kiezen met daglicht oriëntatie

Ga eens in je woonkamer staan en kijk om je heen. Dan kun je zien dat de muur van het raam een stuk donkerder is dan de muur tegenover het raam, of de muren links en rechts. Je kunt zien dat de ene kant van de kamer meer zon binnen krijgt dan de andere kant van de ruimte. Dit heeft te maken met het daglicht en de ligging van je huis.

De ligging van je huis heeft dus veel te maken met hoe een kleur uitpakt bij jou in de ruimte. Door hier bewust naar te kijken kun je uitzoeken welke kleuren wel of niet geschikt zijn voor bij jou in de ruimte.

Licht uit het noorden

Licht vanuit het noorden heeft een kille blauwe gloed. Dit licht is daarom het beste te combineren met warme kleuren zoals rood, oranje, geel. Kille kleuren zoals blauw/groen/grijs tinten versterken het koele licht en zorgen daardoor voor een grauw effect. Niet erg gezellig dus!

Licht uit het oosten

Licht vanuit het oosten heeft in de ochtend een warmere gloed die in de loop van de middag koeler word. Hiermee veranderd het licht uit het oosten het meeste op een dag. Werk daarom met zachte kleuren in de basis en met opvallen de kleuren in de accessoires en meubels.

Licht uit het zuiden

Licht vanuit het zuiden is het makkelijkst te combineren wegens zijn warme gloed. Daardoor werkt het goed met alle kleuren. Het geeft blauw en groen tinten een lichte en luchtige sfeer en rode tinten krijgen een warme en verfijnde uitstraling

Licht uit het westen

Het wester licht geeft door de dag heen verschillende kleur verlopen en is daardoor ideaal voor een luchtige sfeer in huis. Lichte kleuren zoals wit, grijs en pasteltinten komen hierbij het beste tot hun recht omdat zij de natuurlijke richtreflectoren versterken.

De juiste kleurcombinaties

In deze blogpost leer ik je hoe je aan de hand van de kleurencirkel de juiste kleurcombinaties kunt maken. Maar, er zijn nog meer manieren om opzoek te gaan naar de juiste kleur voor jouw ruimte en 1 daarvan is daglicht oriëntatie. In deze blogpost ga ik je hier meer over leren.

Kleuradvies

Wil jij je interieur een make-over geven maar niet alle meubels vervangen of de indeling veranderen maar heb je moeite met het vinden van de juiste kleuren en materiaal combinaties? Dan is een kleuradvies ideaal voor jou!  Met kleur kan jij namelijk meer eenheid, de juiste sfeer of juist een totaal andere stijl creëren waarbij rekening is gehouden met jouw smaak, jouw manier van leven binnenshuis lichtinval van de ruimte. Heb jij hier interesse in? Neem dan contact met mij op via de e-mail, via het contact formulier of via een DM op instagram

Liefs,

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Simoon-Design-Interieurontwerper-1024x250.png

How it Works

Leave me a message!

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

woonkamer-interieurontwerp-interieur-advies-stylingadvies

Nieuwsbrief interieur blog

Simoon’s nieuwbrief met korte interieur verhalen

Blijf jij graag op de hoogte van de recentste ontwikkelingen, een kijkje achter de schermen en lees jij graag interessante tips & tricks op het gebied van interieur? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief zodat je als eerste op de hoogte blijft van mijn nieuwe blogs!