Geschreven door Simone Ruiten

Hoi, ik ben Simone, maar noem me maar Simoon! Ik ben interieurontwerper met een liefde voor kleuren, architectuur en een goed kloppend interieur concept. Via mijn blog houd ik je op de hoogte van mijn kennis binnen de interieur wereld en mijn prachtige ontwerp projecten.

11 januari 2023

Hoe kies je de beste muurkleur combinaties

Home » Interieur tips & tricks » Hoe kies je de beste muurkleur combinaties

Hoe kies je de beste muurkleur combinaties

Hoe kies ik kleuren in mijn interieur zonder spijt te krijgen?’ Je wil graag van die witte muren af, maar je weet niet welke kleuren je moet kiezen dus kies je er voor om alles wit te houden. Het is een van de meest voorkomende problemen waar veel van mijn klanten tegenaan lopen en ook één van de meest voorkomende redenen dat ze mijn hulp inschakelen. Trends veranderen, smaken verschillen en dan heb je ook nog te maken met lichtinval in je huis waardoor elke kleur anders uitpakt dan op het staaltje in de winkel. Experimenteren met kleurcombinaties is deel van mijn werk en ik vind het prachtig omdat er zo veel keus is!

Maar hoe kies je de beste muurkleur combinaties? Dat ga ik je hier uitleggen.

Muurkleur combinaties met de kleurencirkel

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Veel verschillende soorten kleuren om maar niet te beginnen over alle verschillende tinten. Ik snap heel goed dat je hier in verdwaald raakt. Om na te gaan welke muurkleur combinaties het beste bij elkaar passen, kun je een kijkje nemen in de kleurencirkel. Hierop vind je alle kleuren en aangegeven hoe zij ten opzichte van elkaar bij elkaar passen. Hoe verder de kleuren uit elkaar liggen op de cirkel, hoe meer ze met elkaar zullen contrasteren.

Maar hoe bepaal je dan welke muurkleur combinaties je kunt gebruiken? Dat leg ik je graag uit via onderstaande afbeelding!

Kleurencirkel met voorbeelden van kleurcombinaties

1. Complementaire kleuren

De kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel zijn complementaire kleuren en zorgen samen voor een groot contrast. Deze kleuren zullen elkaar versterken wat zorgt voor een levendige en krachtige uitstraling in het interieur. Je hoeft natuurlijk niet direct voor het hele felle te kiezen. Wanneer je contrasterende kleuren wil verwerken in je muurkleuren kun je ook een tintje lichter kiezen.

2. Ton Sur Ton kleuren

Ton Sur Ton, of wel Toon op Toon, is een populaire manier van het verven en decoreren van je huis met een rustige balans als eindresultaat. Hoe het werkt? Je kiest voor 1 kleur en laat deze in verschillende tinten terugkomen. In het voorbeeld met de kleurencirkel kun je duidelijk zien wat ik hiermee bedoel. Deze manier van kleur toepassen is ideaal om op een subtiele manier nuance toe te passen in je interieur. Hou je niet van heftige kleur of muurkleur combinaties maar wil je toch een verrassend kleurenpalet creëren? Dan is Ton Sur Ton iets voor jou.

3. Harmonieuze kleuren combineren

Kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel liggen worden harmonieuze kleuren genoemd. Bijvoorbeeld blauw en groen of blauw en paars. Door de volgorde waarin de kleuren naast elkaar liggen, primaire, secundaire en tertiaire kleuren, is er altijd een kleur die een mengeling is van een van de aangrenzende kleuren wat zorgt voor een harmonieuze combinatie en rust voor het oog. Kies een kleur als hoofdkleur en kies de aangrenzende kleuren als accentkleur. Er zijn verschillende opties dus er is altijd iets te vinden dat bij jou past. Houd jij je aan deze harmonieuze regel, dan kan het combineren van kleuren niet misgaan!

Durf te experimenteren en wees niet bang om die witte muren eindelijk eens een kleurtje te geven.

Want deze gedachten zorgen er vaak voor dat je muren weken, misschien wel jaren na de verhuizing nog steeds wit zijn. Het is zo zonde, want zelfs met een lichte natuurlijke tint zorg je al voor veel meer sfeer in huis dan alles maar wit te laten.

Ga jij de uitdaging graag aan en ben je opzoek naar verf voor een duurzaam interieur? Dan geef ik je via deze blogpost graag tips over mijn favoriete duurzame verfmerken!

Vind jij het lastig en zou je graag hulp willen bij het maken van en persoonlijk, warm en kloppend kleurenpalet? Neem dan eens een kijkje bij mijn diensten en of laat een berichtje achter via onderstaand contact formulier zodat we samen kunnen kijken hoe je hier mee aan de slag kunt!

Liefs,

How it Works

Leave me a message!

2 Comments

 1. Gert Jan

  Ik ben iemand die kleuren in huis aanbrengen heel spannend vindt, ik ben al gauw bang dat het te druk wordt. Met de kleurencirkel wordt dat een stuk makkelijker! Ton sur ton past het best bij mijn smaak.

  Reply
  • Simoon

   Dank je wel, Gert Jan, voor je reactie! Ik begrijp heel goed dat het aanbrengen van kleur spannend kan zijn. We hebben de neiging snel voor de veilige optie te kiezen, maar ik zeg altijd maar: mocht er iets mis gaan kan je het altijd over verven!

   Fijn om te lezen dat je tot de conclusie bent gekomen dat Ton sur Ton het beste bij je past. Als je begint met het verven van je huis, mag je me altijd een e-mail sturen met hoe het is geworden. Ik ben ontzettend nieuwsgierig!

   Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

woonkamer-interieurontwerp-interieur-advies-stylingadvies

Nieuwsbrief interieur blog

Simoon’s nieuwbrief met korte interieur verhalen

Blijf jij graag op de hoogte van de recentste ontwikkelingen, een kijkje achter de schermen en lees jij graag interessante tips & tricks op het gebied van interieur? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief zodat je als eerste op de hoogte blijft van mijn nieuwe blogs!