Geschreven door Simone Ruiten

Hoi, ik ben Simone, maar noem me maar Simoon! Ik ben interieurontwerper met een liefde voor kleuren, architectuur en een goed kloppend interieur concept. Via mijn blog houd ik je op de hoogte van mijn kennis binnen de interieur wereld en mijn prachtige ontwerp projecten.

21 februari 2023

Zo kies je een persoonlijk kleurenschema voor je interieur

Home » Interieur tips & tricks » Zo kies je een persoonlijk kleurenschema voor je interieur

Als ambitieuze vrouwen zijn we altijd op zoek naar manieren om ons leven en dat van de mensen om ons heen te verbeteren. Een gebied die hier vaak vergeten wordt is ons interieur. Super zonde, want je huis is de plek waar je s ochtends wakker word, de plek waar je de meeste tijd doorbrengt met je partner (en gezin) en waar je s avonds weer naar bed gaat. In deze blogpost ga ik me focussen op het kleurenschema want door een goed en persoonlijk kleurenschema te gebruiken, kunnen we een ruimte creëren die er niet alleen mooi uitziet, maar ook echt past bij ons karakter en op deze manier een positieve invloed heeft ons ons dagelijkse welzijn.

Positieve invloed op onze emoties.

Kleuren hebben een diepgaand effect op onze stemming en emoties. Door een kleurenschema te kiezen dat past bij je persoonlijkheid, kun je een ruimte creëren die positieve gevoelens en emoties bevordert. Als je bv. houdt van warme kleuren zoals rood en oranje, kun je deze kleuren in je woonkamer gebruiken om een gezellige en uitnodigende sfeer te creëren. Wanneer je zelf heel erg blij wordt van deze kleuren, zul je merken dat je interieur ook een positieve invloed heeft op je eigen stemming.

Productiviteit en concentratie

Kleuren hebben ook invloed op onze productiviteit en concentratie. Door een kleurenschema te gebruiken dat de geest en het lichaam stimuleert, kunt je een ruimte creëren die je helpt geconcentreerd en gemotiveerd te blijven. Denk bv. aan de kleuren blauw en groen. Groen versterkt je concentratie en Blauw verhoogd je productiviteit. Deze kleuren zijn dus erg geschikt voor gebruik in je thuiskantoor.

Betere nachtrust

Wist je dat kleuren de kwaliteit van je slaap kunnen beïnvloeden? Door een kleurenschema te gebruiken dat ontspanning en rust bevordert, kun je een ruimte creëren waarin je sneller in slaap valt en langer blijft slapen. Je kunt bv. zachte blauw- en lavendel tinten in je slaapkamer gebruiken om een vredige en rustgevende omgeving te bevorderen.

Nu we de voordelen van een persoonlijk kleurenschema hebben behandeld, bespreken we vijf tips om er een te creëren die bij jouw stijl en persoonlijkheid past.

Overweeg je lievelingskleuren

Begin met je favoriete kleuren en de kleuren waardoor jij je echt gelukkig en ontspannen voelt. Gebruik deze kleuren als uitgangspunt voor je kleurenschema.

Kies een basiskleur

Kies een basiskleur die zal dienen als basis voor het hele interieur. Deze kleur kan het beste iets neutraler of zachter zijn zodat je de andere kleuren kunt gebruiken om statements te maken.

Gebruik het kleurenwiel

Vind je het lastig om combinaties te maken? Gebruik dan het kleurenwiel om complementaire kleuren te kiezen die jouw basiskleur versterken. Dit zal je helpen een samenhangend en harmonieus kleurenschema te creëren. In deze blogpost kun je lezen hoe je het kleurenwiel kunt gebruiken.

Experimenteer met patronen en texturen

Wees niet bang om verschillende patronen en texturen in je kleurenschema te combineren. Zo krijg je ruimte meer diepte waardoor het een stuk interessanter en spannender gaat lijken.

Test voordat je gaat klussen

Voordat je een kleurenschema kiest, test je verschillende kleuren in de ruimte om te zien hoe ze er in verschillende lichtomstandigheden uitzien. Zo weet je zeker dat je tevreden bent met je keuzes voordat je een definitieve beslissing neemt en alle muren gaat verven. Dit kun je doen door een blok a4 aquarel papier te kopen bij de action, en de verf testers op dit papier te smeren (ik raad je expres dit papier aan omdat dit papier de kleur niet opzuigt en het papier niet krom trekt, erg fijn dus voor een duidelijk effect)

Kortom, een persoonlijk kleurenschema is goed voor zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid. Met de tips die ik hierboven hebben beschreven, kun je een ruimte creëren die er niet alleen mooi uitziet, maar ook positieve gevoelens en emoties bevordert bij jou en je partner (en gezin).

Voor verf in het huis werk ik graag met milieuvriendelijke verf merken. Via deze blogpost deel ik 6 van mijn favoriete merken met jou die een super fijn kleurenpalet hebben en ook nog eens gezond zijn voor in je huis.

Liefs,

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Simoon-Design-Interieurontwerper-1024x250.png

How it Works

Leave me a message!

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

woonkamer-interieurontwerp-interieur-advies-stylingadvies

Nieuwsbrief interieur blog

Simoon’s nieuwbrief met korte interieur verhalen

Blijf jij graag op de hoogte van de recentste ontwikkelingen, een kijkje achter de schermen en lees jij graag interessante tips & tricks op het gebied van interieur? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief zodat je als eerste op de hoogte blijft van mijn nieuwe blogs!