Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een interieurstylist, interieurontwerper en binnenhuisarchitect en wie kan jij het beste inhuren? Deze vraag krijg ik vaker gesteld en daarom wil ik het je graag uitleggen. Een ontwerper kan wat een stylist kan maar een stylist kan niet wat een ontwerper kan. Een ontwerper kan esthetisch gezien wat een interieurarchitect kan maar interieurarchitect is een beschermde titel die je jezelf niet zomaar mag geven. Hoe dit zit leg ik hieronder uit!
De interieurbranch is gigantisch en blijft groeien. Ik merk dat het leven binnenshuis steeds belangrijker wordt en dat mensen steeds meer de waarde gaan inzien van de investing voor een thuis dat volledig bij ze past en waar ze tot rust kunnen komen. Ik krijg ook vaak de vraag wat ik nu eigenlijk precies doe en waar mijn klanten tegenaan lopen. Ik merk dat er veel verwarring is tussen het geen wat een interieur stylist doet en wat een interieur ontwerper doet. Tussen deze twee vakken zit wel degelijk verschil en daarom leg ik het je hieronder graag uit.
Interieur stylist | Sfeer toevoegen aan bestaande ruimte | Vrij beroep | MBO werk- en denk niveau
Een stylist is er om je huis op te frissen zonder heftige verbouwingen of renovaties uit te voeren. Zoals de naam het eigenlijk al zegt: ze zijn er om de ruimtes te stylen. Dit doen ze vaak voor woningen, maar ook voor bijvoorbeeld showrooms. Stylisten houden zich bezig om de juiste sfeer te geven aan een ruimte door het toevoegen van kleuren, materialen, meubels en decoratie. Ze kunnen daarbij de interieurontwerper ondersteunen door de ruimte echt ‘af’ te maken met mooie decoratie.
Wil jij het interieur thuis aanpakken, liever geen (grote) verbouwing uitvoeren maar juist op een eenvoudige manier de sfeer veranderen? Dan ben je bij een stylist aan het goede adres!
Interieurontwerper? | Ontwikkeld totaal concept voor verbouwing of renovaties | Vrij beroep |HBO werk- en denkniveau
Het werk van een interieurontwerper gaat een stap verder dan die van de interieurstylist. Een interieurontwerper doet namelijk het zelfde als wat een interieurarchitect doet. Ze ontwikkelen totaal concepten voor de eindgebruiker en ontwerpen echt met de ruimte. Niet alleen voor woningen maar ook voor de zorg, scholen en horeca etc. en zijn vaak al voor of tijdens de bouw/verbouwing betrokken bij een project.
Een interieurontwerper houdt zich bezig met de eindgebruiker, functie bepaling, routing, ruimtelijke indeling, het inrichten van ruimtes, ontwerpt maatwerk, creëert verlichtingsplannen en electra plannen, geeft meubel – kleur en materialen advies en kunnen als kerst op de taart de ruimte afstylen. Door middel van plattegronden, doorsnedes en 3D visualisaties helpen ze de opdrachtgever aan een duidelijk plan voor de uitvoering van het ontwerp.
Het grote verschil met de interieurarchitect is dat ze geen beschermde titel hebben en meestal niet de volledige technische kennis hebben die interieurarchitect wel heeft.
Interieurarchitect / binnenhuisarchitect | Technisch verbouwingsplan en concept ontwikkeling | Beschermde titel
Na een masteropleiding in interieurarchitectuur en twee jaar beroepservaring mag je jezelf officieel inschrijven in het architectenregister. Interieurarchitect of binnenhuisarchitect is dus een beschermde titel die je jezelf niet zomaar mag geven.
Creatief gezien doet een interieurontwerper wat een interieurarchitect ook doet maar het grote verschil maakt dat de interieurarchitect verstand heeft van wat er technisch mogelijk is rondom verbouwingen. Ze houden zich bezig met het bouwbesluit en zijn op de hoogte van de Nederlandse wet- en regelgeving rondom de bouw.
Goed, nu in het kort het grote verschil!
Een interieurontwerper doet dus eigenlijk wat een stylist doet en wat de interieurarchitect doet maar een stylist doet niet wat een ontwerper of interieurarchitect doet. Interieurarchitecten en ontwerpers kunnen soms qua creativiteit op gelijkbaar niveau ontwerpen, alleen ontwerpers missen vaak de technische kennis en hebben zo goed als geen verstand van de Nederlandse wet en regelgeving rondom bouw die de interieurarchitect dan weer wel heeft. Voor grote verbouwingen komen er dus altijd meerdere professionals aan te pas op het gebied van de bouw. Ik denk altijd maar: Wanneer je iedereen op de plek zet waar die de beste kennis van heeft, zal den duur tijd en geld besparen.
Ga jij binnenkort (ver)bouwen en twijfel je welke van de drie jij nodig hebt?
Voor een verbouwing raad ik je een interieurontwerper of binnenhuisarchitect aan zodat er vanaf het begin direct mee gekeken kan worden naar de juiste indeling van de ruimte. Omdat iedereen zichzelf zomaar interieurontwerper mag noemen, raad ik je aan na te gaan of deze persoon ook daadwerkelijk de juiste creativiteit heeft die bij jou past en waar zijn of haar specialisatie ligt.
Dit kun je doen door het portfolio te bekijken, de werkwijze op te vragen en reviews te lezen. Tijdens een kennismaking kun je vaak ontdekken of jullie een fijne klik hebben en van daar uit bepalen of je de samen werking aan wilt gaan.
Ben je benieuwd hoe ik je kan helpen? Neem dan hier vrijblijvend contact met mij op zodat je me alles over je project kunt vertellen en dan kunnen we samen kijken of wij een goede match zijn.
Liefs, Simoon
Een duidelijke uitleg. De verschillen waren mij inderdaad niet duidelijk tot dat ik stuk las!