Mijn hele leven ben ik al enorm geïnteresseerd in architectuur. Wanneer ik over de straat loop word ik nieuwsgierig naar de gevels getrokken omdat ik benieuwd ben naar hoe mensen achter de deur leven. Als interieurontwerper heb de Bachelor of Arts in Interior Design & Styling aan de Jan des Bouvrie academie in Deventer afgerond en zijn deze deuren voor mij open gegaan. Als ontwerper mag ik mij eindelijk dagelijks bezig houden met hoe mensen achter deze gevels leven en help ik ze om hun woondromen te vertalen naar prachtige realiteit. Maar de reis die ik hiervoor heb afgelegd en wat ik nu aan het doen ben? Dat zal ik je hier vertellen!

Met mijn nieuwsgierigheid naar een studie in de interieur branche

Ik wilde dolgraag interieurarchitectuur studeren en mijn eerste stap na het MBO was het volgen van een HBO bouwkunde als opstapje naar de master interieurarchitectuur. Hier ontdekte ik dat het technische aspect niet helemaal voor mij was weggelegd. Zoals mijn hele school geschiedenis eigenlijk al verraden was ik meer praktisch ingesteld. Deze HBO studie heb ik na een aantal maanden ingeruild voor de HBO studie Interior Design & Styling aan de Jan des Bouvrie academie waar we ons vooral richten op het onderzoekende creatieve aspect bij het ontwerpen van interieurs.

Tijdens deze studie ben ik opgeleid om onderzoekend te ontwerpen met de ruimte en voor de gebruiker. Want zolang het ontwerp nergens op gebaseerd was, hoe mooi een ontwerp soms ook kon zijn, dan was het ontwerp niet geslaagd. De eindgebruiker is echt het belangrijkste uitgangspunt voor mijn ontwerp traject. Tijdens de studie heb ik twee mooie stages mogen lopen waaronder bij het leuke bedrijf Femkeido in Voorburg waarna ik mij mocht gaan verdiepen in mijn afstudeer opdracht.

Afstuderen met een prachtig herbestemmingsplan

Tijdens het afstuderen werd mijn creativiteit getest en kreeg ik de opdracht om een concept te ontwikkelen voor een herbestemmingsplan. Het gebouw, de herbestemming en het concept mocht ik zelf verzinnen. Ik vond een prachtig monumentaal pand in Dordrecht met een rijke geschiedenis. Deze geschiedenis heb ik onderzocht waaruit ik de nieuwe functie bepaalde en waaruit ik een concept ontwikkeld heb om als rode draad te gebruiken voor het verdere ontwerpproces, met een prachtig boutique hotel als uitkomst

Waar ben ik na mijn studie beland?

Een aantal maanden na het behalen van mijn diploma ben ik naar Wenen verhuisd voor mijn Oostenrijkse vriend. Ik was enorm nieuwsgierig naar het leven buiten Nederland en met mijn nieuwe diploma op zak moest dat helemaal goed komen. Niet denkende dat het me zo lastig gemaakt zou worden omdat ik de Duitse taal totaal niet machtig was. Wenen is toch een internationale stad? Helaas niet zo internationaal als wat ik van Nederland gewend ben. Het lukte mij niet om een mooie baan te krijgen in een ontwerp studio dus ben ik in een ander bedrijf gaan werken en kreeg ik langzaam mooie ontwerp opdrachten binnen.

Een half jaar na mijn verhuizing belande we in een strenge lockdown waardoor ik in 2 jaar tijd twee baantjes ben verloren en ik tussendoor veel werkloos ben geweest. Echter gaf dit mij wel de mogelijkheid om mij volledig te focussen op de binnenkomende projecten en wist ik het zeker: Ik heb niet perse een baas nodig om mooie ontwerp opdrachten te krijgen, er zijn mensen die op mijn creativiteit zitten te wachten. Dit kan ik dus ook zelf!! Dit was een spannende gedachte want ondernemen zit bij ons helemaal niet in de familie, ik heb het ook niet geleerd op school dus het was een volledig nieuwe route. Echter gaf dit mij de moed om mezelf officieel in te schrijven als zelfstandig ondernemer met een mooie leerweg aan persoonlijke groei.

Mooie ontwerp projecten

Ik krijg vaak de vraag waarom ik mij op Nederlandse klanten richt terwijl ik momenteel in Oostenrijk woon. Geen gekke vraag natuurlijk en het antwoord is vrij simpel: Het is mijn persoonlijke droom om ooit een herenhuis te kopen en te renoveren tot prachtig woonhuis voor mezelf, ik hou van de Nederlandse nuchterheid, de Nederlandse architectuur is prachtig en in Nederlanders staan in tegenstelling tot veel Oostenrijkers meer open voor een modern interieur. Naast dat ik mij richt op Nederlandse klanten heb ik een business droom die ik in de toekomst in Nederland wil vestigen omdat ook hiervoor mijn doelgroep zich in Nederland bevind. En daarbij, nog meer redenen om reisjes naar Nederland te boeken. Het klanten bezoek combineren met familie bezoek gaat mij hartstikke goed af en ik vind het enorm leuk dat ik deze vrijheid nu heb.

Benieuwd naar mijn werk? Klik dan hier voor een kijkje in de geweldige projecten waar ik aan heb gewerkt!

Foto gemaakt door Daan Photography

Hey, maar wie ben jij eigenlijk?

Nou, dat was mijn route van student naar zelfstandig interieur ontwerper. Ik vind het echt super tof dat je helemaal tot het einde ben gekomen van deze persoonlijke blog. Nu ben ik natuurlijk wel enorm benieuwd: wie ben jij en wat zou jij nou graag terug zien in mijn interieur blog? Er gaan blogs aan komen over mijn project werk, achter de schermen, tips & tricks op het gebied van interieur en over mooie inspiratie projecten. Laat het mij maar weten in de comments als je specifieke wensen hebt!

Liefs, Simoon